Slikopleskar je poklic kateri se ukvarja s slikopleskarstvom. Slikopleskarstvo se šteje med zaključna dela v gradbeništvu. Najbolj pogosta dela pa so barvanje z barvo po stanovanju hiši in podobno. Vedno pa je pri slikopleskarstvu važna podlaga na katero nanašamo barvo. Podlaga mora biti trdna suha in pripravljena za končno beljenje po navadi se v notranjosti ometi po kitajo, da so pred beljenjem površine zglajene ni pa nujno ker na primorskem koncu se po večini ometane površine samo belijo. Če prav ne izgleda na prvi pogled ima slikopleskar delo zelo dinamično. Že za pripravo podlage potrebuje zelo veliko znanja, da ugotovi kakšni nanosi materialov so bili predhodno uporabljeni še posebno, če gre za starejšo hišo kjer je bilo beljeno že velikokrat. Takšno slabo podlago je potrebno predhodno odstraniti in premazati z akrilno emulzijo.

Slikopleskar pa ima še druga znanja za barvanje oken, vrat, radiatorjev. danes je kar zelo veliko različnih materialov na trgu v trgovinah zato mora slikopleskar poznati veliko materialov kateri se vežejo skupaj in kateri ne da je izdelek kvaliteten.

Za slikopleskarja obstaja tudi šola kjer se lahko bolj podrobno nauči o vrstah materialov vendar z leti in izkušnjami pa pridobi še več znanja o tem in točno ve kateri materiali se uporabijo za določeno podlago ali barvanje.

Če slikopleskar dela z veseljem lahko naredi tudi veliko kvaliteto po drugi strani pa je slikopleskarstvo tudi fizično zelo naporno delo zato pa je dobro, da smo tudi fizično dovolj pripravljeni.