Če ste se lotili gradnje lastnega doma in ste že prišli tako daleč, da so strojni ometi suhi, potem je čas za polaganje poda ter slikopleskarska dela, ki se jih marsikdo loti kar sam. S tem ni načeloma nič narobe, saj vsi vemo, da pri gradnji doma šteje vsak evro in je treba varčevati, kjer je le mogoče, vendar je vprašanje, koliko boste dejansko prihranili ter kakšen bo rezultat vašega dela.

Katera slikopleskarska dela morate prepustiti mojstrom?

Najprej je potrebna popolna izravnava vseh sten, vključno s stropom, in ravno brušenje ter glajenje stropov spada med najtežja slikopleskarska dela, za katera verjetno nimate niti dovolj znanja niti primernih strojev. Če so bili zidarji pri pripravi osnove za beton nekoliko površni, je lahko strop precej neenakomeren in stiki med samimi ploščami so lahko precej opazni in veliki.

Brušenju in glajenju stropa sledi glajenje oziroma kitanje sten, ki se ga morda res lahko lotite tudi sami, a pri delu morate biti izjemno spretni. »Malarji« imajo za tovrstna slikopleskarska dela dober »grif« in z njimi opravijo hitro, ne da bi se hudovali nad tem, da masa ni primerne gostote in se tudi posuši, preden jo uspejo nanesti. Če nimate izkušenj s podobnimi deli, bo šlo torej kar nekaj materiala v nič, delo bo zamudno, poleg tega pa bo treba nekaj vložiti tudi v orodje.

Za najbolj tipična slikopleskarska dela štejemo pleskanje oziroma barvanje sten. S tem imamo gotovo vsi izkušnje, in če pri barvah niste izbirčni oziroma ste zadovoljni z osnovnimi, ne bi smelo biti težav – je pa res, da morate sami kupiti barvo po maloprodajni ceni, poleg te pa še obilico zaščitnega traku, valjčke za beljenje, držala zanje, čopiče … Barvanje bo gotovo zamudno in če vam ne bodo priskočili na pomoč spretni sorodniki in prijatelji, lahko pleskanje stanovanjske hiše traja izjemno dolgo.

Kaj pa, če želite nekoliko bolj posebne ali intenzivne barve, morda celo barve s posebnimi efekti ali poslikave? V tem primeru je zagotovo najbolje, da slikopleskarska dela prepustite profesionalcem, ki se spoznajo na materiale in tehnike.